Historien bag RT-50T Mundo Push Kævleflækker

 

Ideen til Mundo opstod i sin tid fordi vi havde et stort problem med at komme af med vores bøge kævler. Råtræs priserne faldt og faldt, og til sidst var det umuligt at sælge kævler til savværkerne uden at tabe penge på det. Selvfølgelig har vi også et fragt problem herovre på Samsø. Transport udgifterne på tons tunge bøg og ege kævler er store. Savværkerne køber derimod råtræ hjem fra Østlandene i stor stil, og det må vi jo så tage til efterretning. Med hensyn til priserne på bøgetræ, er det stadig umuligt at sælge det uden tab, desværre.

Træerne skal dog fældes alligevel, når de har opnået den optimale alder, ellers taber de hurtigt i værdi, idet de ellers får  sygdomme, som regel forskellige svampeangreb, med rød kerne og fregner til følge. Træerne kan selvfølgelig stadig bruges til brænde, men helt ærligt - det var nok ikke lige det der var planen, da de blev plantet for 150 år siden.

Problemet med at udnytte disse kævler til brænde er dog, at brændekøbere løber skrigende væk, hvis der sniger sig en kævle - med en diameter på en meter -  ind i brændestakken, og det er der da vist ikke noget at sige til. Kunne man så bare flække kævlerne, så de kom ned i en håndterbar størrelse? Ja rigtig gættet - der skal rigtig mange kiler til at flække en sådan kævle, eller en kæmpe økse, og lidt for mange armkræfter.

Dermed opstod ideen til Kævle flækkeren. Den lå dog på tegnebrættet et godt stykke tid, inden ideen blev ført ud i livet. Faktisk kan man godt købe en sådan kævleflækker. Det Tyske firma Porsch laver en.

Cylinderen på vores model, stammer fra en bogport på et skib, og ved et olietryk på ca. 200 bar, leverer den 50 tons tryk, hvilket er passende hvis den skal kunne flække disse kævler.

RT-50T Mundo Push er tegnet og konstrueret af smeden på Brattingsborg.

Her følger en billede serie, lige fra den spæde start, til det færdige resultat.

Selve rammen består af 3 kraftige stykker H jern, der er svejset sammen Der svejses og svejses.
Så kom den kraftige cylinder på, med tilhørende slanger. Den første afprøvning skete med succes.
R T står og tænker "Hvorfor begyndte jeg da også på sådan noget l..." Transporten af flækkeren var dog noget besværlig, den ER tung ad H til, men her er den kommet ud, klar til den første alvorlige test.
En smule knaster var den nu ligeglad med. Så blev den præsenteret for en lille ege kævle.
Det var den også ligeglad med, så den bestod testen - med glans.    
 

Herefter gennemgik den en videreudvikling, idet den ikke var til at transportere som den var. Den måtte have et par jul og køre på. Pludselig en dag var den der, den rigtige ide. En ammoniak nedfælder måtte lade livet, og her er så det færdige resultat.

Nogle var utilfreds med den røde farve, men det betyder altså at den er nem at finde igen, hvis den skulle putte sig i skoven.
 

Den videre afprøvning gik også som en leg.

Måske ikke de største kævler, men jeg var også bange for at skramme den.  
Det færdige resultat - dejlige ege pæle.  
Nu begyndte det at ligne noget.  
   
 

Det var historien bag RT-50T Mundo Push Kævleflækker.  Den kører stadig på fuld tryk, og samtlige svejsninger holder til et stort UG.

 

Her er en lille video med apparatet i funktion.